Pet stvari kojih se treba čuvati u nepoznatom gradu

Retko nailazimo na listu stvari koje ne treba raditi. Iako nema potrebe za paranojom, evo spiska stvari na koje bi valajlo obratiti pažnju kako bi odmor bio bezbedan.

Ne morate uvek sve da platite

Veliki gradovi će vam lako izvući novac iz džepa. Oslo, Ženeva, Kopenhagen, Štokholm...samo su neka od skupih mesta sa bogatom turističkom ponudom. Predlog je da se dobro raspitate šta i gde može da se vidi pošto je i veliki broj gradova u kojima je obilazak mnogih turističkih znamenitosti potpuno besplatan. Takva su npr. Tiergarten u Berlinu, Golden Gate National Recreation Area u San Francisku, Ditto for the Getty Center u Los Anđelesu, Viktorijin i Albertov muzej u Londonu...

Ne uzimajte taksi

Najlakše je podići ruku i uhvatiti taksi. Već par minuta kasnije brojke će se na taksimetru smenjivati munjevito, a tada vam odmor i neće biti baš prijatan. Koristite podzemnu železnicu, bicikl na iznajmljivanje, autobus ili jednostavno prošetajte.

Ne prepuštajte ništa slučaju

Metropole su često prepune turista i od velikih gužvi, naročito u jeku sezone, nije baš lako doći do mesta u npr. pozorištu. Ukoliko idete negde gde biste baš želwli da pogledate neku predstavu ili nešto zanimljivo za šta se traži karta više, obavezno rezervišite ranije. Nekada je potrebno i nekoliko meseci unapred kupiti ulaznice pošto su u metropolama velike gužve.

Mapa je obavezna

Papirna ili u formi aplikacija za mobilni, mapa vam je neophodna. Za putovanje po našoj zemlji mapa koja se koristi preko mobilnog telefona je veoma korisna, ali kada se nalazite u romingu, obična, "stara" mapa je bolje rešenje.

Izađite iz centra. Obiđite prigradska naselja koja često mogu da budu pravi izvor novih avantura.

Neuili, u blizini Pariza, pravi je raj za ljubitelje butika, kafića, prodavnica, a tu je i Chateau de Neuilly, sada bujan park. Predgrađa Tokija preplavljena su hramovima, plažama i pešačkim stazama. Jedna od najvećih grčkih zajednica van teritoija same zemlje nalazi se u Astoriji što znači da je tamo i pravo carstvo musake i Tzatziki salate. U Bronksu se pak nalazi poznati Zoo vrt. Nisu sva predgrađa bezbedna pa ni ne savetujemo da baš svuda zalazite, ali uz dobru organizaciju i raspitivanje sve je lakše.

Pogledajte još