Žandarmerija preti štrajkom

Nakon neuspelog sastanka predstavnika ove elitne jedinice sa komandantom Žandarmerije Milenkom Božovićem održanog u nedelju, u utorak će uslediti novi pokušaj pronalaska kompromisnog rešenja.

U pismu pripadnika Žandarmerije u koje je Danas imao uvid, najavljuje se štrajk Žandarmerije u okviru Novog sindikata policije (NSP). Razlozi za nezadovoljstvo, kako se navodi, leže u činjenici da se na rukovodeća mesta u Žandarmeriji postavljaju nekvalifikovani ljudi, da će plate pripadnika ove jedinice biti smanjene, kao i da će im biti ukinuti besplatni obroci.

Poštovani sugrađani, kolege, prijatelji. Situacija je postala haotična i ona je posledica lošeg rukovođenja i opšteg haosa u Žandarmeriji, i nespremnosti komandanta Milenka Božovića da nas zaštiti i pomogne. Na rukovodeća mesta je postavio nekvalifikovane radnike koji uz to nemaju ni osnovnu policijsku obuku“, navodi se, između ostalog, u pismu. Dodaje se i da se u ovoj jedinici ukidaju nalozi za hranu, „ali ne svima, već selektivno“, da će na isti način biti smanjene plate, kao i da se ušteda na oduzimanju službenih vozila radi bez ikakvog plana.

Visoki funkcioner MUP-a koji je prisustvovao sastanku predstavnika Žandarmerije i njenog komandanta u nedelju, kaže za Danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova „neće pristati na ucene“ pripadnika ove elitne jedinice.

"Na sastanku nije bilo reči o rukovodećem kadru, već su se pripadnici Žandarmerije bunili zbog najavljenog ukidanja besplatnih obroka. Međutim, ti obroci neće biti ukinuti žandarmima koji su na terenu i članovima borbenog sastava, već sekretaricama, automehaničarima, peračima prozora... Takva odluka se odnosi na sve jedinice u policiji", kaže izvor Danasa iz vrha MUP-a.

Naš sagovornik dodaje da MUP neće pristati na ucene Žandarmerije.

"Do kraja godine, odnosno do usvajanja novog budžeta, neće biti smanjivanja plata u Žandarmeriji, sem onog predviđenog „solidarnim“ porezom koji se odnosi na čitav javni sektor, tako da ni taj zahtev ne stoji", navodi naš sagovornik, dodajući da je razgovarao sa predsednikom Nezavisnog sindikata policije, i da on ne stoji iza žandarmerijskog ogranka ovog sindikata.

Ukoliko stupe u štrajk, žandarmi će, kako su najavili, obavljati „samo visokorizične zadatke“.

Izvor: Danas

Pogledajte još