Beograđani, oprez: Vrh poplavnog talasa na Savi stiže sutra, reka će biti tri puta šira nego sad!

Spremite čizme, čamce i razmislite o privremenom iseljenju! Zbog poplava bi pod vodom danas i sutra mogli da se nađu Bara Venecija, Radnička ulica i predeo oko Sajma, dok s druge strane Dunav nadire, te su ugroženi Pančevački rit – Krnjača, Ovča, Borča, saznaje Kurir. Tok Save kroz Beograd biće širok kao Dunav, što znači tri puta ili više stotina metara više nego sad!

Vrh poplavnog talasa na Savi trebalo bi da pogodi Beograd najverovatnije sutra, a pod vodom bi mogla da se nađe Radnička ulica kod Ade Ciganlije i Sajma.

Sanja Žugić Vuksanović, načelnica Uprave za upravljanje rizikom u Sektoru za vanredne situacije, izjavila je za Kurir da Sava raste iz časa u čas i da će najkritičnije biti danas i sutra.

- Ogromne količine vode dolaze. Najkritičnije će biti u Obrenovcu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, teško je precizirati konkretne lokacije. Očekuje se vodostaj iznad nivoa vanredne odbrane. Korito Save biće kao korito Dunava! Pripremamo se i savetujemo građanima da slušaju ono što im poručujemo preko medija – istakla je ona.
To je potvrdio i ministar Aleksandar Antić.

- Srbiju u narednim danima očekuje ozbiljna drama s rekom Savom. Moramo sad da branimo Srbiju od Save.
U „Beogradvodama“ kažu da je juče po podne Sava bila na 444 centimetra, ali vodostaj se brzo povećavao.

- Prema prognozama, jasno je da će vodostaj rasti i realno je da danas, ako se nastavi ovakav tempo, uđemo u stanje redovne odbrane.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić uputio je apel preduzećima da doniraju dušeke, strunjače, montažne krevete i ćebad za pomoć stanovništvu ugroženom poplavama.

Izvor: Kurir

Pogledajte još