SILOVALI JE JER SE BORILA PROTIV SILOVANJA: Strašna ispovest Marije koja je branila druge žene

Marija je isceliteljka u Centru za žrtve konflikta u predgrađu Bogote i leči ljude tradicionalnom medicinom. Ali zbog sukoba levičarskih gerilaca i vojske koji traju već pola veka doživela je strašnu sudbinu, pa je prvo ostala bez kuće a zatim i silovana.

Ona je vodila grupu "AfroMuzPaz", i kampanju protiv regrutovanja dece za vojsku i seksualnog zlostavljanja žena od strane paravojnih grupa.

Regija Čoko, odakle je ona, dugo je bila na meti narkodilera kao i kradljivaca po rudnicima zlata. "AfroMuzPaz" je bila jedna od retkih grupa koje su se borile protiv tih ljudi koji su često napadali i silovali žene u ovoj oblasti.

Međutim, polovinom 2010. godine u njen dom je došao navodni donor odeće, koji joj je ponudio da krene sa njim kombijem jer "ima puno toga da donira".

- Ušla sam u kombi ne sluteći ništa, a kada sam ga pitala gde se nalaze stvari koje želi da donira prislonio mi je pištolj na čelo i stavio džak na glavu - priča Marija.

Nju su odveli u džunglu i tada je videla da je okružena naoružanim muškarcima a jedan vojnik je izveo njenu 13-godišnju ćerku iz kolibe pored. Nesrećnu ženu su tukli pred detetom a uveče su joj odveli ćerku, dok su Mariju vezali za drvo.

- Mislila sam da će me ubiti a onda mi je jedan od njih rekao da će me kazniti jer sam pričala o onome što ne smem i pokazao mi polni organ. Počela sam da vrištim samo da ne diraju moju ćerku - priča Marija.

Ovu ženu su potom pet dana silovali njih petorica, sve dok se nije onesvestila, a probudila se u bolnici u Kibdu.

Našli su je bez svesti pored puta, kada je njena najstarija ćerka pokrenula potragu za njom.
Ćerka koja je bila oteta vraćena je u porodičnu kuću fizički nepovređena, ali sa velikim psihičkim traumama.

Mariji je trebalo skoro pola godine da se oporavi i nastavila je rad svoje grupe "AfroMuzPaz" da bi samo jednog jutra došao vojnik paravojne grupe i rekao joj da ima dva dana da se odseli.

Pobegla je u Bogotu gde su joj pomogle lokalne vlasti, da bi joj se kasnije pridružila i njena deca.

Ona danas radi u Centru za žrtve sukoba, a njena ćerka Kamila, koja je nakon kidnapovanja izgubila moć govora, počela je da priča, studira pravo i želi da postane političar.

Izvor: BBC / Kurir

Pogledajte još