ZDRAVA HRANA: Top pet namirnica koje čiste krvne sudove

Godinama unutrašnji zidovi arterija pune se masnoćama, a vene gube elastičnost. To se dešava uglavnom zbog prekomerne težine i sedećeg načina života. Da biste očistili arterije i prilagodili nivo triglicerida i holesterola u krvi, morate da konzumirate određenu hranu.

Top pet namrinica koje čiste arterije:

1. Ovsene pahuljice: Zahvaljujući dijetalnim vlaknima, sprečavaju taloženje holesterola na zidovima arterija. Ali izboru ovog proizvoda morate pristupiti odgovorno, jer ovsena kaša koja se prodaje u prodavnicama često sadrži trans masti štetne za organizam.

2. Mahunarke i soja: Ovi proizvodi su poželjni zbog prisustva izoflavona koji snižava nivo triglicerida i holesterola u krvi.

3. Morske alge: Imaju mnogo korisnih svojstava, jer sadrže proteine, antioksidante, minerale i karotenoide. Alge imaju sve elemente u tragovima koje su potrebni da podrže zdravlje tela.

4. Riba: Losos i tunjevina. Omega 3 masne kiseline koje se nalazi u ribi mogu značajno da poboljšaju naše zdravlje.

5. Paradajz: Zbog prisustva antioksidanata, reguliše oksidativne procese u krvi i na taj način spreči blogatu arterija. Paradajz se može dodati u hladne supe i jela od povrća, ali je najbolje da ga jedete kao salatu.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još