UKLJUČITE IH U ISHRANU: Deset namirnica ubrzavaju metabolizam i tope kilograme

Zar ne bi bilo sjajno da možete izgubiti kilograme, a da ne morate gladovati? U stvari, da biste smršali, ne treba samo da eliminišete neke namirnice iz svoje ishrane, već da ih zamenite drugima, koje će ubrzati vaš metabolizam i navesti telo da sagoreva još više kalorija.

A kako izgleda pravilan plan ishrane i koje sve namirnice treba da sadrži, otkrijte dalje u tekstu:

VOĆE I POVRĆE

Pored toga što je bogato vitaminima, voće i povrće je bogato i vlaknima, za koje se pokazalo da povećavaju metabolizam za oko 10%. Dodatna korist: vlakna izazivaju sitost.

ZELENI ČAJ

Katehini koje sadrži, štite vaše telo od štetnih slobodnih radikala koji opterećuju vaše organe i čine vašu kožu umornom. Uz to, zeleni čaj deluje kao super gorivo za metabolizam! Istraživanje je pokazalo da će konzumiranje 2-3 šoljice zelenog čaja dnevno sagoreti oko 100 kalorija više!

LJUTA PAPRIKA

Kapsaicin sadržan u ljutim začinima aktivira metabolizam - sve dok ste ljubitelj začinjenih ukusa! I još jedna prednost: ljuti i začinjeni ukusi smanjuju apetit, istovremeno zadovoljavajući vaše potrebe za intenzivnim ukusom. To znači da je lakše ograničiti se na manje porcije bez osećaja uskraćenosti.

MAHUNARKE

Uz malo mašte, mahunarke postaju ukusna i super zdrava hrana, poput salata ili povrća. Budući da sadrže otporni skrob, one "prisiljavaju" vaše telo da koristi više energije pokušavajući da ga razgradi, dok u stvari sagorevate više kalorija.

AVOKADO

Ovo kremasto voće posebnog ukusa postalo je prilično trendi hrana! Avokado je bogat vlaknima i mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce. Dodatna prednost je što masne kiseline koje sadrži avokado aktiviraju metabolizam.

MASNA RIBA

Losos, sardine, tuna, inćuni i druge masne ribe trebalo bi da imaju istaknuto mesto u vašoj ishrani. Omega 3 masti koje sadrže doprinose zdravlju srca, ali i regulaciji nivoa leptina, hormona koji usmerava vaše telo da li će sagorevati ili skladištiti kao masti kalorije koje unosite. Ne zaboravite da su omega 3 masti takođe prisutne u sirovim orasima, sirovom maslinovom ulju i avokadu.

JAJA

Jaja sadrže esencijalne aminokiseline koje ih čine savršenim proteinom. Ne ograničavajte ih za doručak: možete ih pojesti za užinu u kancelariji ili ih dodati uveče u salatu.

KROMPIR

Izgleda da krompir polako zauzima mesto koje zaslužuje u našoj ishrani! Sadrži otporni skrob, poput mahunarki, koji nas čini sitim i ubrzava naš metabolizam, dok kalijum kog ima u izobilju, ima diuretski efekat.

SIROVI ORASI

Orašasti plodovi su takođe odlična hrana: sadrže dosta dobrih masti, vlakana i proteina, kombinacija koja vaš metabolizam drži budnim. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu sirove orašaste plodove dnevno imaju brži metabolizam i manje telesnih masti od onih koji nemaju tu dobru prehrambenu naviku. Ali pošto su orasi bogati kalorijama, ograničite količinu na šaku dnevno.

CRNA ČOKOLADA

Svakodnevni stres utiče na vaše hormone i brzinu metabolizma. Šta možete učiniti? Jedite malu količinu tamne čokolade dnevno (oko 30-50 g). Pokazalo se da konzumiranjetamne čokolade smanjuje nivo kortizola, hormona stresa. Pored toga, čokolada sadrži teobromin i kofein, supstance koje takođe ubrzavaju metabolizam.

Izvor: Stil.kurir.rs/Harpersbaazar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još