PREDNOSTI I MANE: Sirova ili kuvana - koja je hrana zdravija?

Kuvanje hrane može da se poboljša njen ukus, ali može i da se promeni njen nutritivni sadržaj. Zanimljivo je da se neki vitamini kuvanjem gube, dok drugi postaju dostupniji organizmu, a sve zavisi od pojedinačnog odabira namirnica.

Neki tvrde da je konzumiranje sirove hrane put ka boljem zdravlju. Međutim, određena kuvana hrana ima jasne nutritivne prednosti.

Iako postoje različiti nivoi ishrane sirovom hranom, svi oni podrazumevaju da se jede uglavnom negrejana, nekuvana i neprerađena hrana.

Zagovornici tvrde da je sirova hrana hranljivija od kuvane, jer se enzimi, zajedno sa nekim hranljivim sastojcima, uništavaju u procesu kuvanja, pa smatraju da je kuvana hrana zapravo otrovna.

Iako neke prednosti konzumiranja sirovog voća i povrća, postoje i potencijalni problemi sa ishranom koja sadrži samo sirovu hranu. Zbog toga je ishranu sa sirovom hranom teško slediti, a broj ljudi koji se dugoročno drže potpuno sirove ishrane vrlo je mali.

Pojedine namirnice sadrže opasne bakterije i mikroorganizme koji se eliminišu samo kuvanjem. Ako jedete potpuno sirovu hranu koja uključuje ribu i meso, postoji rizik od razvoja bolesti koja se prenosi hranom.

Kuvanje može da uništi enzime u hrani

Kada konzumirate hranu, probavni enzimi u vašem telu pomažu da je razgradite na molekule koji se mogu apsorbovati. Hrana koju jedete takođe sadrži enzime koji pomažu probavi.

Enzimi su osetljivi na toplotu i lako se deaktiviraju kada su izloženi visokim temperaturama. Ustvari, gotovo svi enzimi se deaktiviraju na temperaturama preko 47 stepeni Celzijusa.

Ovo je jedan od primarnih argumenata u korist ishrane sirovom hranom. Kada se tokom postupka kuvanja enzimi hrane promene, potrebno je više enzima da se ona probavi.

Pristalice ishrane koja se zasniva na sirovoj hrani tvrde da ovo stvara stres vašem telu i može da dovede do nedostatka enzima. Međutim, ne postoje naučne studije koje bi podržale ovu tvrdnju.

Ljudsko telo proizvodi enzime neophodne za probavu hrane, a telo apsorbuje i ponovo luči neke enzime, pa je malo verovatno da će probavljanje hrane dovesti do nedostatka enzima.

Nauka još nije pokazala negativne zdravstvene efekte konzumiranja kuvane hrane sa denaturiranim enzimima.

U procesu kuvanja gube se neki vitamini topivi u vodi

Sirova hrana može da bude bogatija određenim hranljivim sastojcima od kuvane koji mogu da se izgube tokom postupka kuvanja. Istraživanja su pokazala da su vitamini topivi u vodi, poput vitamina C i vitamina B, posebno osetljivi visoke temperature tokom kuvanja.

Zapravo, proključala voda može da smanji sadržaj vitamina povrća za 50 do 60 odsto.

Neki minerali i vitamin A takođe se gube tokom kuvanja, iako u manjoj meri. Kuvanje uglavnom ne utiče na vitamine D, E i K topive u mastima.

Vrenjem se postiže najveći gubitak hranjivih sastojaka, dok drugi načini kuvanja efikasnije održavaju sadržaj hranjivih sastojaka u hrani.

Kuvanje povrća na pari, prženje i mešanje neke su od najboljih metoda pripreme kada je reč o zadržavanju hranjivih sastojaka.

Kuvana hrana se lakše žvaće

Žvakanje je važan i prvi korak u procesu probave. Čin žvakanja razbija velike komade hrane na male čestice koje se mogu probaviti.

Nepravilno žvakana hrana je mnogo teža za probavljanje i može da dovede do pojave gasova i nadutosti. Potrebno je znatno više energije i truda za pravilno žvakanje sirove hrane od one koja je kuvana.

Proces kuvanja hrane razgrađuje neka njena vlakna i zidove biljnih ćelija, što olakšava organizmu probavu i apsorpciju hranljivih sastojaka.

Kuvanje ubija štetne bakterije i mikroorganizme

Određenu hranu je bolje jesti kuvanu, jer sirove verzije mogu da sadrže štetne bakterije. Kuvanje hrane efikasno ubija bakterije koje mogu da prouzrokuju bolesti koje se prenose hranom.

Međutim, voće i povrće je generalno sigurno jesti sirovo, sve dok nije zagađeno.

Spanać, zelenu salatu i paradajz najčešće zagađuju bakterije, dok sirovo meso, riba, jaja i mlečni proizvodi često sadrže bakterije koje vam mogu naštetiti.

Sve zavisi od vrste hrane

Ni ishrana potpuno sirovim ni potpuno kuvanim namirnicama ne može da se opravda naučno. To je zbog toga što i sirovo i kuvano voće i povrće imaju razne zdravstvene prednosti, uključujući niži rizik od hroničnih bolesti.

Namirnice koje je zdravije jesti sirove su brokoli, kupus, luk, beli luk. Dok su namirnice koje su zdravije kada su kuvane špargla, spanać, paradajz, šargarepa, krompir, mahunarke, meso i riba.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još