IZBACITE IH IZ SVOJE ISHRANE: Koje namirnice kvare zdravlje zuba?

Određena hrana može da našteti zubima i doprinese da se oni brže kvare. Razlog zašto neke namirnice loše deluju na zube je taj što sadrže određene kiseline.

Ukoliko je moguće, ovu hranu izbegavajte u širokom luku. Ukoliko ne možete da se odreknete namirnica sa spiska, nakon konzumranja, obavezno dobro operite zube.

Evo o kojim namirnicama je reč:

1. Gumene bombone

Svi slatkiši utiču na propadanje zuba, ali neke bombone to rade više od drugih. Gumene bombone se često zalepe za zube, što dovodi do toga da zubna gleđ ostane satima u kontaktu sa kiselinama.

2. Gazirana pića

Slatkiši nisu jedini krivac kada je u pitanju šećer. Gazirani sok može da sadrži i nekoliko kašičica šećera po čaši. Osim toga, ovi sokovi sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koje izjedaju zubnu gleđ. Bezalkoholna gazirana pića bez šećera mogu da imaju još više kiseline u obliku veštačkih zaslađivača.

3. Voćni sokovi

Voćni sokovi jesu puni vitamina i antioksidanata, ali nažalost, većina ovih sokova je takođe prepuna šećera. Neki sokovi mogu da imaju isto šećera kao i gazirani napici. Voće je prirodno slatko, pa potražite sok koji nema dodatog šećera. Takođe, možete smanjiti sadržaj šećera tako što ćete sok razrediti sa malo vode.

4. Stalno grickanje

Grickanjem se proizvodi manje pljuvačke nego u toku obroka, a satima ostaju delovi hrane u zubima. Izbegavajte suviše često grickanje i držite se grickalica koje su imaju malo šećera i skroba.

5. Crno i belo vino

Kiseline u vinu izjedaju zubnu gleđ, stvarajući grube tačke koje čine zube podložnim promeni boje. Crveno vino sadrži pigment koji se naziva hromogen, kao i tanine koji pomažu da se boja zadrži na zubima. Ova kombinacija olakšava da crvena boja vina ostane na vašim zubima dugo nakon što je čaša prazna.

Izvor: Stetoskop.info
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još