PODIŽU ENERGIJU NA MAKSIMUM: Koje namirnice bi trebalo jesti pre treninga za bolje rezultate?

Ako ste ikada vežbali na prazan stomak dobro vam je poznat osećaj mučnine i vrtoglavice koji se javlja nakon napornih vežbi. Sa druge strane, ukoliko ste jeli nekoliko minuta pre treninga, osetili ste koliko vam je želudac težak i to vas je usporilo i uspavalo, tako da niste mogli da ispratite sve vežbe. Ni jedna ni druga krajnost nisu dobre i treba ih izbegavati! Nutricionisti su otkrili koja hrana je pogodna pre početka treninga i koji proizvodi nas mogu učiniti produktivnijim tokom samog treninga.

Banana i kikiriki puter

Banana sadrži kalijum koji će sprečiti umor i bol u mišićima tokom samog treninga. Hranjiva je i utoliće vašu glad, a pritom je laka za želudac. Ukoliko niste ljubitelji banana, možete ih jesti zajedno sa kikiriki puterom. Ipak, nemojte preterivati sa kikiriki puterom kako vam ne bi bilo muka!

Tost sa maslacem i orašastim plodovima

Maslac sa orašastim plodovima liči na krem i zapravo je mešavina kikiriki putera, indijskog oraha i badema. Ne morate tražiti ovaj proizvod po obližnjim marketima, već namažite klasičan maslac na tost i preko njega pospite usitnjene orašaste plodove od oraha, lešnika i svega drugog što imate u kući.

Zobene pahuljice sa voćem

Nekima od nas omiljeni doručak jesu zobene pahuljice sa voćem. Tako ujedno unosimo zdrave šećere iz voća dok zobene pahuljice stvaraju osećaj sitosti. Ovaj ukusni obrok možete iskoristiti pre treninga, možete pomešati sa zobenim pahuljicama svoje omiljeno voće.

Smuti

Nutricionisti naglašavaju da je smuti u kom su pomešani jedna šaka voća i dve šake povrća odlični pre početka treninga. Oni će vas razbuditi svojom svežinom i dati telu potrebnu snagu da se izbori sa zahtevnim vežbama.

Tvrdo kuvana jaja

Nadoknadite proteine uz tvrdo kuvano jaje i pojedite ga zajedno sa parčetom crnog hleba. Ovakva kombinacija je posebno dobra ako niste stigli da ručate, održaće vas sitim, a opet se nećete prejesti. Možete ispod jajeta na hleb namazati humus.

Sušeno voće i orašasti plodovi

Evo nama slatke užine na koju niko ne može ostati ravnodušan. Jednu šaku sušenog voća pomešajte sa dve šake orašastih plodova. Uživajte u sočnom ukusu, ova kombinacija je hranjiva i pritom suzbija želju za slatkišima.

Energetske pločice

Ako ste osetili glad na putu do teretane jednostavno kupite energetske pločice. Mešavina žitarica i suvog voća je dobar izbor kada ste u žurbi. Možda vas osvoji ukus ove brze užine, ali nemojte zaboraviti da ništa ne može da zameni voće.

Izvor: Mogujatosama.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još