IZVOR ENERGIJE: Osam namirnica pomažu kod poslepodnevnog umora

Veliki broj namirnica može da spada u kategoriju "održive energije", ali neke od njih su se istakle kada je u pitanju borba sa poslepodnevnim umorom.

Ako ste poput većine ljudi, kad vas pogodi ta popodnevna kriza, udari vas brzo i jako. Naše društvo funkcioniše na šećeru, kofeinu i ugljenim hidratima koji nam omogućavaju brz nalet energije, ali nas ostavljaju u problemu i traženju sledećeg rešenja.

- Nakon godina savetovanja pacijenata u mojoj klinici, iz prve ruke sam video kako možete da uravnotežite šećer u krvi i postignete dugoročnu, održivu energiju dodavanjem više dokazane superhrane u svoju ishranu - kaže dr Vilijam Kol.

On dodaje da nijedna od namirnica, koje su dobre u borbi protiv umora, nema puno šećera i sadrži visok udeo hranjivih supstanci koje zajedno deluju na ravnotežu šećera u krvi i podstiču snažni imunitet.

Kada telo optimalno funkcioniše, osećaćete se bolje i imaćete energiju za život kakav zaslužujete.

Dr Kol je za "Mind Body Green" naveo osam najboljih namirnica za vraćanje energije:

Avokado

Avokado je jedan od odličnih izvora zdravih masti koji takođe sadrži proteine i vlakna za još veći nivo energije tokom dana. On je takođe dobar izbor za doručak ili ručak kako bi ublažili potrebu za grickanjem.

Borovnice

Ponekad vam treba samo nešto slatko. Umesto da posegnete za kolačima ili bombonama, odlučite se za bobičasto voće sa niskim glikemijskim indeksom koje je puno korisnih antioksidansa zbog kojih vam kasnije neće pasti energija.

Kurkuma

Hronična upala je trn u oku skoro svakom savremenom zdravstvenom problemu, pa tako i hroničnom umoru.

Kurkumin, glavno jedinjenje koje se nalazi u kurkumi, ima snažna protivupalna svojstva. Kurkuma je začin koji se koristi za pripremu raznih jela, ali i napitaka.

Riba

Ako jedete životinjske belančevine, riba poput lososa i sardina, izvrstan je izbor kada su u pitanju namirnica bogate omega-3 masnim kiselinama.

Pokazalo se da ove masne kiseline pomažu u uspostavljanju ravnoteže kada je u pitanju raspoloženje, održavanje stabilnog šećera u krvi, pa čak i poboljšanja rada mozga.

Prokelj

Da li ste čuli za metilaciju? To je biohemijski proces koji se događa skoro milijardu puta svake sekunde i kontroliše sve, od nivoa upale u telu, proizvodnje neurotransmitera i nivoa energije. Slaba metilacija je povezana sa umorom.

Metilaciju podstiču ključni vitamini B grupe kojih ima u izobilju u povrću poput prokelja i brokolija. Dodajte ih u svoj jelovnik, nećete pogrešiti.

Batat

Znamo da su zdrave masti izvrstan izvor dugoročne, održive energije. Međutim, ako se bavite pojačanom telesnom aktivnošću ili samo osećate da vaše telo treba više ugljenih hidrata, batat je odličan izbor.

Batat takođe sadrži vlakna koja mogu da pomognu u usporavanju apsorpcije ugljenih hidrata u telu kako bi se ublažio ekstremni skok šećera u krvi.

Semenke

Bez obzira da li jedete uglavnom biljnu ishranu ili samo želite brz i jednostavan međuobrok, semenke bundeve, lana, čia su savršen izbor.

Pune masnih kiselina i vlakana koja će vas zasititi i podići energiju bez naknadnog strašnog pada šećera u krvi, semenke se mogu koristiti za pripremu smutija, dodati salatama ili se jednostavno može uživati u njihovom grickanju.

Zeleni čaj

Blagodeti zelenog čaja za podizanje energije su puno opsežnije nego što se čini na prvi pogled. Zeleni čaj osim kofeina sadrži i snažne antioksidanse poput epigalokatehin galata za koji se pokazalo da smanjuje upalu koja može da ima ulogu u stresu i hroničnom umoru.

Osim toga, zeleni čaj sadrži L-teanin, koji usporava apsorpciju kofeina u mozgu kako bi obebezbedio stabilniji potok energije bez njenog naglog pada.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još