ŠEST OZBILJNIH POSLEDICA: Šta se dešava u organizmu kada jedemo samo jednom u toku dana?

Neki ljudi misle da je jedan obrok dnevno dovoljan da naše telo funkcioniše. Ali, ukoliko ovakvo ponašanje preraste u naviku, ono može dovesti do gojenja, glavobolje, nestabilnog šećera u krvi i drugih problema.

1. Gojenje

Kada preskočite obroke, vaše telo prelazi na gladovanje. Jednostavno rečeno, to znači da vašem organizmu ponestaju zalihe za vreme kada opet budete gladni. Usporava vaš metabolizam i povećava količinu masnih naslaga.

2. Oscilacije šećera u krvi

Preskakanje obroka odražava se na nivo šećera u krvi. Česta je pojava hipoglikemija - nizak nivo šećera u krvi, koja može biti opasna po život.

3. Nedostatak hranljivih sastojaka

Ako jedete premalo obroka dnevno, takođe je veća verovatnoća da nećete uneti dovoljno hranljivih sastojaka. Može doći do manjka vitamina ili minerala, ali se mogu pojaviti i problemi uzrokovani nedostatkom proteina, ugljenih hidrata ili masti.

4. Glavobolje

Često se javljaju i glavobolje. To je zbog nestabilnog nivoa šećera u krvi ili nedostatka hranljivih materija.

5. Nezdrava hrana

Ako jedete samo jednom dnevno, veća je verovatnoća da će vaš obrok biti nezdrav i kaloričniji nego što bi inače bio.

6. Zimogrožljivost

Kada vaše telo gladuje, dolazi i do promena u cirkulaciji krvi. Ovo se često manifestuje činjenicom da se češće prehladite ili da hladnoću podnosite puno lošije.

Kada sve sagledamo, važno je da tokom dana priuštite sebi dovoljno kvalitetnih i zdravih obroka pomoću kojih ćete se dobro brinuti o svom telu i osigurati sve što vam je potrebno za normalno funkcionisanje.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još